Persoonlijke hulpmiddelen
Twitter

 
U bent hier: Home / Wat zijn zorgpaden? / Leuven Klinisch Pad Kompas

Leuven Klinisch Pad Kompas

 

De continue evaluatie en opvolging van een zorgpad zijn noodzakelijk. Hiervoor werd binnen het onderzoeksteam het Leuvens Klinisch Pad Kompas ontwikkeld (© CZV-KULeuven, 2002). Dit kompas werd ontwikkeld op basis van de Balanced Scorecard, het Value Compass en de DataMap®.

 

Het Leuvens Klinisch Pad Kompas deelt indicatoren / parameters / variabelen die de kwaliteit en/of efficiëntie van een zorgproces kunnen opvolgen in 5 domeinen:

Klinisch domein: infectiegraad, pijn, zelfredzaamheid bij ontslag, zelfzorgvermogen, heropname, …
Service domein: patiëntentevredenheid, patiëntenverwachtingen, veiligheidsgevoel, angst … 
Team domein: teameffectiviteit, arbeidstevredenheid, communicatie, … 
Proces domein:  is het zorgproces verlopen in overeenstemming met het zorgpad, analyse van de afwijkingen, wachttijden, doorlooptijden, … 
Financieel domein: inkomsten, kosten, verblijfsduur, … 

Van elk domein worden door het interdisciplinaire team enkele indicatoren geselecteerd. De indicatoren moeten het mogelijk maken te evalueren of de doelstellingen van het programma door het zorgpad worden gerealiseerd. De indicatoren worden gemeten voor en na de toepassing van het zorgpad, zodat de effecten van de ontwikkeling en toepassing duidelijk worden. Tijdens de voormeting zullen de resultaten het team in staat stellen een kritisch overzicht te maken van de actuele zorgorganisatie. Voor een continue kwaliteitsbewaking wordt aanbevolen deze indicatoren op een meer continue basis, bijvoorbeeld om de zes maanden, te controleren. De frequentie is afhankelijk van de indicator. 

  • Laatste wijziging: 29-04-2015