Persoonlijke hulpmiddelen
Twitter

 
U bent hier: Home / Onderzoek / CP4ACS

CP4ACS

Alle info over het Care Pathways for Acute Coronary Syndrome (CP4ACS) Quality Improvement Research Project van de European Pathway Association in samenwerking met de KU Leuven en het UZ Leuven.

A quality improvement research project

 

 

Cardiovasculaire aandoeningen zijn wereldwijde de voornaamste doodsoorzaak. In Europa zijn ongeveer de helft van de hospitalisaties voor acute hartinfarcten te wijten aan infarcten gekenmerkd door een verhoogd ST segment in het ECG van de patiënt (STEMI). De optimale behandeling van STEMI patiënten wordt al decennia lang gepubliceerd en verspreid via internationale richtlijnen. Ondanks de beschikbaarheid van deze richtlijnen, varieert de praktijk voor deze patiêntengroep aanzienlijk binnen en tussen ziekenhuizen.

 

Het Care Pathways for Acute Coronary Syndrome (CP4ACS) Quality Improvement Research Project werd opgezet om de zorgprocessen en zorgkwaliteit van volwassen patiënten met een STEMI te evalueren en te verbeteren. 16 ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het project startte in mei 2013 als een samenwerking tussen de European Pathway Association, de Health Services Research groep van het Departement Maatschappelijke en Eerstelijnsgezondheidszorg van de KU Leuven en het Department Cardiologie van het UZ Leuven. Het 3 jaar durende project ontving een unrestricted grant van AstraZeneca.

 

CP4ACS gebruikt een  interrupted time series design met een retrospectieve en twee prospectieve metingen van de kwaliteit van zorg voor STEMI patiënten. Per meting wordt dieper ingegaan op kwaliteit van zorg (zowel op patiëntenniveau als ziekenhuisniveau), teamwork en kwaliteitsverbeteringsstrategieën die door de deelnemende ziekenhuizen worden gebruikt. Het studiedesign houdt de ontwikkeling en implementatie van kwaliteit verbeterende interventies  voor STEMI patiënten in. De variabelen werden geselecteerd door een RAND modified Delphi Survey en dekken zowel onder, over als misbruik van zorg. Specifieke aandacht gaat naar verbeteringen in het STEMI zorgproces (bv de deur tot ballontijd) en levensstijlaanpassingen (bv rookstop, voedingsadvies en activiteitenniveau).

 

Prof. dr. Peter Sinnaeve (Cardiologie UZ Leuven): “CP4ACS slaagt erin om een bottom-up onderzoeksproject op te zetten dat het voor STEMI teams mogelijk maakt om de kwaliteit van hun zorg te verbeteren door te voorzien in evidentie, benchmarking en op maat gemaakt kwaliteitsverbeteringen. Dit laat de teams toe om zich professioneel voor te bereiden om publieke rapportage van zorgkwaliteit.”

CP4ACS beëindigde onlangs de gegevensverzameling van de eerste retrospectieve meting. De deelnemende ziekenhuizen krijgen elk een individueel rapport met een overzicht van de sleutelinterventies voor STEMI, de resultaten van hun eigen ziekenhuis en een vergelijking met andere deelnemers.

 

Prof. dr. Kris Vanhaecht is samen met prof. dr. Peter Sinnaeve hoofdonderzoeker van het CP4ACS project. Het project bouwt verder op eerdere onderzoekservaring rond totale heup en totale knieprothese, heupfractuur, COPD, colorectale chirugie en zwangerschap die door het NKP in samenwerking met de European Pathway Association werd opgebouwd.

Daan Aeyels volgt als research fellow en Phd student het project van nabij op.

AstraZeneca verstrekt een Educational Grant aan de Europese Pathway Association (www.E-P-A.org) om het CP4ACS onderzoek op te zetten en te ontwikkelen. AstraZeneca heeft geen invloed op de wetenschappelijke opzet van het project en heeft uitsluitend toegang tot wetenschappelijke publiceerde output. Meer informatie over het project kan je vinden op www.CP4ACS.org.

 

 

top

  • Laatste wijziging: 29-04-2015